סידן בעצמות, סידן בביצים והתרנגולת שביניהם

אין ענף חקלאי שעבר בשנים האחרונות מהפכה גדולה יותר מתעשיית הביצים. האיסור על השימוש בכלובי סוללה, שנכנס לתוקף באיחוד האירופי בתחילת שנת 2012, שחרר עשרות מיליוני תרנגולות לא רק מהכלובים הקטנים ביותר אלא מכלובים בכלל. מרוב תשומת-לב לשטח (או נפח) הכליאה שמוקצב לתרנגולות, קל לשכוח שהגזעים שמנוצלים בתעשיית הביצים עברו ברירה מלאכותית להגברת ההטלה, מצב שתוצאותיו ההרסניות לא טופלו כלל בחקיקה.

ב'זכויות בעלי-חיים השבוע' מ-12.10.2001, סיכמו חגי כהן ואריאל צבל את הפגיעות העיקריות שנגרמות לתרנגולות בתעשיית הביצים כתוצאה מהטלת ביצים בכמות הגדולה עשרת מונים מהכמות שמטילות תרנגולות בטבע: צניחת צינור ההטלה והתדלדלות העצמות. למאמר.

מה ידוע כיום על מצבן של התרנגולות שלא היה ידוע ב-2001? החקיקה האירופית ויוזמות חלקיות בכיוון דומה בארה"ב, הניבו מחקר פעיל על מצבן של תרנגולות המוחזקות בלולים ללא כלובים. לא מעט מהמידע שנאסף מאשש ידע קודם. למשל, מחקר חדש מאוניברסיטת מישיגן מדגיש את הקשר ההדוק שבין כליאה לירידה בצפיפות העצם. החוקרים השוו תרנגולות לוהמן לבנות (אחד הגזעים הנפוצים בתעשיית הביצים) שנכלאו במערכות כליאה שונות וחלקן הועברו למערכת צפופה או מרווחת יותר. המערכות הן כלובי סוללה (הקטנים ביותר), כלובי מושבה (גדולים ומאובזרים) ולולי מעוף (ללא כלובים). החוקרים הרגו מאות מבין התרנגולות האלה כדי לבדוק את מצב עצמות הרגליים שלהן במערכת הכליאה המקורית ובעקבות החלפת מערכת הכליאה. המסקנה: "הגבלת תנועה גורמת אובדן מסת עצם וצפיפות בעוד שאספקת תנועה מתונה מגדילה את המדדים של איכויות עצם מסוימות במשך בגרותן של תרנגולות מטילות."

מסקנה זו, שהיא כמעט מובנת מאליה, נושאת השלכות דרמטיות על רקע התדלדלות העצם האופיינית ממילא לתרנגולות בתעשיית הביצים.

מחקרים חדשים אחרים מציגים תוצאות מאתגרות יותר על רקע הרפורמה בתעשייה. למשל, חוקרים אחרים באוניברסיטת מישיגן בחנו כיצד נוחתות תרנגולות כשהן מתעופפות בלולי מעוף — נושא שכמובן לא היה רלוונטי לתעשייה כל עוד נכלאו כל התרנגולות בכלובים. לדברי החוקרים, "תעופה היא תרגול חשוב לחיזוק העצמות; אבל תרנגולות בית מפגינות נחיתות בלתי מושלמות ממעוף כתוצאה משליטה גרועה בתעופה." במחקר, צולמו תרנגולות לוהמן לבנות כשהן נוחתות בלול בשלבים שונים של מחזור ההטלה. רבות מהנחיתות (9.1% בלהקה אחת, 21% בלהקה אחרת) לא היו מוצלחות. התרנגולות התנגשו באחרות, החליקו על הקרקע והתנגשו בעצמים. החוקרים מסכמים, ש"תוצאות אלה מצביעות על פוטנציאל לפציעות הקשורות בתעופה בקרב התרנגולות בלולי מעוף כתוצאה מנחיתות כושלות, ולכך עשויות להיות השלכות על רווחת התרנגולות ועל תכנון וניהול מיטבי של המערכות."

במילים אחרות, כשתרנגולות בעלות עצמות חלשות מאוד כתוצאה מהטלה מוגברת משוחררות מהכלובים לתוך סביבה צפופה מאוד, מתעוררות בעיות רווחה חדשות.

מקורות

P. Regmi, N. Smith, N. Nelson, R. C. Haut, M. W. Orth and D. M. Karcher, Housing conditions alter properties of the tibia and humerus during the laying phase in Lohmann white Leghorn hens," Poultry Science, online: 13 October 2015.

D. L. M. Campbell, S. L. Goodwin, M. M. Makagon, J. C. Swanson and J. M. Siegford, "Failed landings after laying hen flight in a commercial aviary over two flock cycles," Poultry Science, online: 2 November 2015.


פורסם במקור: החברה הרב-מינית: אנשים, חיות אחרות ומה שביניהם (דף פייסבוק), 12.1.2016.

Share