תכנית פעולה באיחוד האירופי נגד הסחר בחיות בר

לפני כשבוע (26.2.2016) פרסם האיחוד האירופי תכנית פעולה חדשה נגד הסחר בחיות בר. חקיקה נגד הסחר בחיות בר קיימת באיחוד כבר מ-1983 והיא עודכנה מספר פעמים, גם בשנת 2015. האיחוד השקיע בשלושת העשורים האחרונים למעלה מ-500 מיליון אירו בשימור המגוון הביולוגי באפריקה ובכלל זה פרויקטים בערך 160 מיליון אירו בסגירת שטחים מוגנים ובניהולם. התכנית החדשה היא חלק מהתחזקות המאבק הבינלאומי בסחר בחיות בר, מגמה שהביאה, בין השאר, להחלטה תקדימית לפעול למיגור הציד והסחר באסיפה הכללית של האו"ם ביולי 2015 ולהצהרה תקדימית של מנהיגי ה-G7 חודש קודם לכן.

אף על-פי כן, באופן מעשי הסחר הבינלאומי בחיות בר משגשג, ואפילו רמת האכיפה באירופה אינה אחידה. בין השאר, בשנים 2014-2011 נתפסו למעלה מ-6,000 זוחלים חיים שהוברחו בגבולות אירופה, למעלה מ-9,600 חלקי זוחלים, ו-500 ציפורי בר חיות או ביציהן, בנוסף על חלקי גוף (כגון עורות) של יונקים גדולים. זהו ודאי רק חלק זעיר מההברחות בפועל. עם זאת, הבעיה המרכזית היא ציד באפריקה עבור שווקים באסיה (אירופה משמשת לעתים כתחנת מעבר גם לסחר הזה). למעלה מ-20,000 פילים ו-1,200 קרנפים ניצודו בשנת 2015 לבדה, והיקף הסחר בשנהב הוכפל פי 3 מאז 1998. בקצב כזה, מינים אלה צפויים להיכחד במהירות. מדובר במאבק קשה במיוחד על רקע כניסתם של ארגוני טרור לשוק חיות הבר. כאלף פקחי ציד נהרגו בעולם בעשור האחרון.

תכנית הפעולה החדשה תוקפת את הבעיה מהיבטים רבים ושונים, בדגש על שיתוף-פעולה בינלאומי. בתוך אירופה, מתוכננת מערכת חדשה של שיתוף-פעולה בין גורמי האכיפה. במיוחד, מתוכנן חיזוק האכיפה של האיסורים להכניס לאירופה שרידי חיות שניצודו בחו"ל (trophy hunting), לצד התמקדות בחלקו של הפשע המאורגן בהברחות וחיזוק החקיקה המקומית נגד ההברחות במדינות החברות באיחוד. עד סוף השנה, תגובש תוכנית שנועדה להביא להפסקת הייצוא של מוצרי שנהב ישנים מאירופה. מחוץ לאירופה, האיחוד ישקיע בתמיכה כלכלית בקהילות שמתקיימות בקרבת חיי בר עשירים. קהילות מקומיות באזורים בעייתיים יתוגמלו על מאמצי שימור, במקביל לתמיכה כלכלית במאבק נגד הציד והסחר הבלתי חוקיים. בינתיים, הוקצבו 700 מיליון אירו לפעילויות לשמירה על חיות בר באפריקה בשנים 2020-2014. אמנם, יש לזכור שהרווחים השנתיים מהסחר העולמי בחיות בר מוערכים ב-20-8 מיליארד אירו בשנה.

מקורות

The EU Approach to Combat Wildlife Trafficking, European Commission, accessed 4.3.2016.


פורסם במקור: החברה הרב-מינית: אנשים, חיות אחרות ומה שביניהם (דף פייסבוק), 4.3.2016.

Share