על צמר ועל הזחלים שרוחשים בתוכו

גל הגשמים והקור הוא הזדמנות טובה להפנות את תשומת-הלב לשיטות המקובלות לייצור צמר. לפני 15 שנים סיכם אריאל צבל את הפגיעות הנפוצות בכבשים בתעשיית הצמר, ומאמרו באתר אנונימוס הוא עדיין אחד המסמכים היחידים שקיימים בנושא זה בעברית. אך האם הדברים שנכתבו שם עדיין אקטואליים?

נראה שהמצב בתעשייה השתנה במקצת. למשל, בשנת 2004 הביא לחץ ציבורי בעולם את תעשיית הצמר האוסטרלית (המקור העיקרי לצמר) להתחייב להפסיק תוך שש שנים את נוהג המיולסינג. את המיולסינג מבצעים בכבשים מגזע מרינו ובמכלואי מרינו. גזע המרינו הוא תולדה של ברירה מלאכותית לייצור צמר מוגבר, שאליו נלווה גם גידול מוגבר של קפלי עור. בתוך הקפלים והצמר מצטברים רטיבות ולכלוך, וזבובים נוהגים להטיל שם את ביציהם. כשבוקעים הזחלים, הם אוכלים את הכבשים חיים (לפני דור אחד, מתו באוסטרליה כ-3 מיליון כבשים בשנה ממתקפות זבובים כאלה). מיולסינג הוא חיתוך וקילוף עורם של טלאים בשטח גדול סביב פי-הטבעת. ניתוח זה מונע את מתקפות הזבובים, במחיר של פציעה מכאיבה ביותר.

בעקבות התחייבות התעשייה, החלו בעלי עדרים מסוימים להימנע מביצוע מיולסינג. מתקפות הזבובים נמנעו בהצלחה בעזרת מספר שיטות ששוכללו בתקופה זו, וביניהן: ברירה מלאכותית של כבשים שיש להם פחות קפלי עור, פחות הצטברות של גושי לכלוך בחלקם האחורי ופחות צמר סביב פי-הטבעת; גזיזת הצמר המועד להצטברות לכלוך בחלק האחורי של כבשים (בצילום); תפיסת עורם של הכבשים במצבטי פלסטיק במשך ימים אחדים כדי לגרום נמק בחלקי העור העודפים, מבלי לפעור בהם פצע פתוח; הזרקת כימיקל לעור שסביב פי-הטבעת, שגורם אפקט דומה לזה של המצבטים; והדברת הזבובים.

יש דיווחים רבים ומעודדים על משקים שהפסיקו לבצע מיולסינג והתמודדו בהצלחה עם הזבובים, אבל השיטה עדיין נפוצה בתעשייה האוסטרלית. במאמר מדעי מסכם בתחום זה מ-2012, כותבת המחברת שמיולסינג הוא עדיין שיטה סטנדרטית בתעשיית הצמר האוסטרלית ויידרשו 15-10 שנים כדי להפסיקה. בדף המידע העדכני ביותר (עם מידע מ-2011) של משרד החקלאות במערב אוסטרליה, נמסר כי 70% מתעשיית הצמר האוסטרלית עדיין מבצעת מיולסינג.

למאמר כללי על תעשיית הצמר

עוד על מיולסינג

מקורות

Lauren E. Edwards, "Lamb Mulesing: Impact on Welfare and Alternatives," in David Hemming, ed., Animal Science Reviews 2012, (CABI, 2013), 169-176.

"Managing Non Mulesed Sheep," Department of Agriculture and Food, Government of Western Australia, accessed 1.1.2016.


פורסם במקור: החברה הרב-מינית: אנשים, חיות אחרות ומה שביניהם (דף פייסבוק), 1.1.2016.

Share