פברואר הביא עמו שינויי מזג-אוויר קיצוניים, והסנוניות ביבנה מצאו את עצמן במצב מוזר. גל חום ויובש פקד את האזור ב-1 בפברואר, הגיע למחרת עד 28 מעלות, ונמשך באופן מגומגם עד להסתערותו המחודשת של החורף ב-17 בפברואר.
בסוף החורף לא ביקרתי באתר הלינה המרכזי של סנוניות הרפתות ביבנה, המשמש להן גם כאתר קינון. אמנם מדי יום עוברים שם מאות אנשים נמרצים, אך לעתים הסנוניות נבהלות במיוחד דווקא מאדם העוצר להביט בהן, ולכן אני ממעט להיכנס לאתר. בדיעבד מסתבר שהסנוניות היו עסוקות מאוד בשבועיים וחצי השרביים. ב-15 בפברואר דיווחה דרורה ברוק על שלושה קינים פעילים חדשים באתר הלינה של הסנוניות. החלטתי להצטרף לביקור זהיר שם, ולהפתעתי מצאנו ב-17 בפברואר 26 קינים חדשים, חלקם כנראה בשלבי בנייה אך רובם נראים גמורים. ב-15 מבין 26 הקינים לנו סנוניות.
הביקור נערך באחד הערבים הקרים ביותר השנה – 8 מעלות וגשם (האתר פתוח משני כיוונים וככל הנראה אינו חם יותר מהחוץ; הוא חסוי רק מגשם ומרוח, ואולי מתקנים מסוימים בו כמו מנורות חמים יותר). במבט ראשון, המבנה הענקי של אתר הלינה נראה כמעט ריק, מלבד קן מאוכלס פה ושם, וסנוניות אחדות עומדות על צינורות המשמשים מאות סנוניות לנות בלילה רגיל. במבט נוסף הסתבר שאמנם חלק מהקינים מאוכלסים בזוג, אך ברובם אין זוג בלבד אלא ערמת סנוניות. בכמה קינים ספרנו בשטח לא פחות מ-8 סנוניות דחוסות זו על גבי זו, וצילום אחד מגלה לפחות 9 סנוניות בערמה. הסנוניות הנותרות עמדו במרחק רגיל זו מזו (40-15 ס"מ בערך), נוצותיהן מנופחות ביותר. כולן התעלמו כמעט לגמרי מנוכחות אנשים (מובן מאליו ששמרנו על מרחק מהן). מדי פעם התעופפה סנונית תועה ונחתה על ערמת סנוניות, וחברותיה ספגו את הנחיתה עליהן כמעט בלי להניע נוצה. מכיוון שכולן העדיפו לכנס את גופן למקום הצפוף והחם ביותר ובלית ברירה השאירו את זנבן המפואר בחוץ, התוצאה נראית כמו גביע מלא וגדוש בזנבות.
במקומות אחדים נערמה ערמת סנוניות מוזרה במיוחד. בקורות הבטון של תקרת המבנה יש חורים עגולים המיועדים להעברת צינורות וכבלים, ורוב החורים ריקים. מעולם לא ראיתי סנונית עומדת או מקננת בתוכם, אך בלילה הקר הצטופפו ערמות סנוניות גם בתוך החורים האלה, כשרק כמה קצוות זנב מציצים החוצה (ואמנם הסתבר גם שכמה חורים כאלה נבחרו לשמש בסיס לקן).
הצטופפות נראית כטקטיקה מצוינת להתמודדות גם עם לילות חורף אחרים, אך סנוניות אינן מוותרות בקלות על המרחב האישי שלהן. אתמול (23 בפברואר), בטמפרטורה 14 מעלות, הסנוניות התפרשו על הצינורות במרווחים נכבדים כהרגלן בימי חורף רגילים ביבנה, והן לא הצטופפו באף אחד מבין 26 הקינים. אדרבה, בכמה קינים לנה סנונית אחת בלבד, כשבן/בת הזוג לן מחוץ לקן. חשוב לציין שההצטופפות בליל 8 המעלות התגלתה כהעדפה של הסנוניות החברתיות ביותר בלבד. בשולי אתר הלינה נמצאים כמה קינים מבודדים באופן יחסי, ושם לא היו ערמות אלא זוגות. כמו כן, לאור ריבוי הקינים המפתיע דרורה ואני הפלגנו בערב הקר לריכוזי לינה מסורתיים אחרים של סנוניות הרפתות ביבנה, והסתבר שגם שם בניית הקינים הושלמה או כמעט הושלמה; אך מלבד שלוש סנוניות בקן אחד, כולן ישנו בזוגות.
הצטופפות (huddling) היא תופעה מוכרת אך נדירה. פה ושם חוקרים מתייחסים להצטופפות בניסיון לאפיין את התועלת שהיא מביאה לציפורים וביניהן סנוניות (בעיקר שמירה על חום הגוף) לעומת נזק אפשרי (בעיקר העברת מחלות וטפילים). באינטרנט גם מצאתי כמה צילומי הצטופפות של סנוניות, אך בסך הכל ההתייחסויות לתופעה מעטות. מחקר מאתר לינת חורף של סנוניות בפורטוגל, באזור מעט יותר קר מיבנה, מזכיר מקרי הצטופפות רק דרך אגב ובלי לציין באיזו טמפרטורה מדובר: "הצטופפות נצפתה לעתים רחוקות". מאמר ישן מארצות-הברית הוא היחיד שמצאתי בו התייחסות לטמפרטורת ההצטופפות: "לאחר כמה ימים חמימים במאי בדרום מסצ'וסטס, מזג-האוויר התקרר פתאום. בבוקר (07:15) של 28 במאי 1974, הטמפרטורה ירדה ל-5.5 מעלות צלזיוס והשמים התקדרו. הבחנו בלהקת סנוניות שעמדה בשתי שורות, זו מעל זו, על חוטי טלפון. הערכנו כ-100 כוכיות הגדות [מין נודד בישראל], בחברת 6 סנוניות הרפתות, 6 סנוניות העצים וסנונית הצוקים [שני מינים שאינם נמצאים באזורנו]. רוב כוכיות הגדות, אך לא כולן, עמדו קרוב ונלחצו אל גופו של לפחות אחד מבני מינן. קבוצות מצופפות אלה נעו בין 2, 3 או 4 ציפורים ועד לקבוצה גדולה בת 40 פרטים. ארבע מסנוניות הרפתות היו בקצות השורות ושמרו על מרחק אינצ'ים אחדים בין האחת לאחרת או לכוכיות הגדות, אך שתי סנוניות הרפתות נצמדו בחוזקה לכוכיות הגדות."
התופעה שתיארו כאן מסרבי וקראוס היא מחרוזת סנוניות יומית ולא ערמת סנוניות לילית. אם מישהו מהקוראים ראה פעם אחת מהתופעות האלה (למשל באזור קר יותר), אנא ספרו! ואם במקרה רשמתם את הטמפרטורה בעת התצפית, אז הדיווח שלכם מעניין במיוחד. באיזו טמפרטורה, אי-שם בין 8 ל-14 מעלות, מפסיקות סנוניות רבות לשמור מרחק זו מזו ועוברות לישון בערמה?
מקורות שהוזכרו
Meservey, W. Roger and George F. Kraus. "Absence of 'Individual Distance" in Three Swallow Species." Auk 93, no 1. (January 1976): 177-178 (citation 177).
Nus, Tim van and J. M. Neto. "Urban Roost of Wintering Barn Swallows Hirundo rustica in Aveiro, Portugal." Ardea 105, no. 1 (2017): 73-78 (citation 75).
פורסם במקור: חיות בר יבנה (דף פייסבוק), 24.2.2021.