זהירות, סנוניות בכביש!

עונת הקינון כבר פחות או יותר מאחורינו, אך סנוניות משלושה מינים עדיין מתעופפות בינינו. מדי ערב, מאות סנוניות מתקבצות ללינה בדרום העיר, ובבוקר הן מתפזרות ברחבי העיר ומחוץ לה. אפשר להבחין בהן בעודן צדות חרקים באוויר בגובה חלונות וגגות, אך מבין שלושת המינים המקייצים בעיר יש גם סנוניות ממין אחד, סנונית הרפתות, שאוהבות לרדת לקרבת הקרקע. סנוניות הרפתות הן הציפורים הקטנות שכמעט נתקלות בנו פה ושם במדשאות המושקות ואפופות החרקים לקראת השקיעה. ולמרבה ההפתעה הסנוניות האלה גם מחבבות מאוד כבישים.

סנוניות הרפתות מתמקמות לעתים בכביש מסוים במשך שעות ואפילו ימים שלמים, והן כמעט נוגעות באספלט כשהן צדות חרקים מעליו. הכביש מספק לסנונית מישור לכאורה פנוי ממכשולים, למעוף ציד מהיר. מכיוון שסנוניות ניזונות באוויר, הן עשויות לעבור מאות קילומטרים ביום; בתוך העיר אפשר לא פעם לצפות בסנוניות המעדיפות לעשות את המרחק העצום הזה בתעופה הלוך וחזור על פני קטע כביש קצר אחד. מאז תחילת הקיץ מופיע זוג כזה מדי פעם מתחת לחלון דירתי. הזוג חורש הלוך וחזור קטע כביש ישר באורך כ-120 מטרים, כשלעתים הסנונית חורגת מהמסלול ומגביהה מעט את מעופה כדי להסתובב ולרדת שוב אל פני הכביש, ולעתים היא מסתובבת בחזרה בטרם השלימה את המסלול. בימי הופעתן של הסנוניות האלה, פלא שנשאר זבובון חי אחד מעל הכביש.

במחקר ישן אחד נמדדה מהירות הסנוניות שעפו במצב דומה למדי למצב הסנוניות שראיתי – 8.6 מטרים בשנייה, כלומר 31 קמ"ש (סנוניות יכולות לעוף מהר יותר, אך אין להן סיבה לעשות זאת בעת ציד ברחוב קטן). במהירות כזו, סנונית שהתנגשה במכונית לא תשרוד. הרחוב שלי צדדי וצר, והשטח שבחרו הסנוניות כאתר הציד שלהן תחום בעיקול חד בצדו האחד ובצומת בצדו האחר, ולכן כמעט כל המכוניות נוסעות כאן לאט במיוחד. במצב זה ראיתי את הסנוניות עוקפות מכוניות הנוסעות בכיוון התנועה שלהן, וגם עוקפות בזריזות מכוניות המגיעות ממול, במרחק מבהיל מהמכונית המתקרבת ובסכנת התנגשות במהירות מצטברת של 50 קמ"ש ויותר. אף-על-פי שהסנוניות מפגינות שליטה במצב ומזגזגות בווירטואוזיות מעוררת השתאות, לא פעם נדמה לי שהן לוקחות סיכונים מופרזים. בהתחשב בכך שסנוניות כמו זוג השכנות שלי עוקפות עשרות או מאות כלי רכב ביום, השגיאות הנדירות שעלולה סנונית לעשות בהערכת מרחק, כיוון, מהירות או עוצמת הרוח נהפכות לסיכון ממשי.

יש לא מעט נתונים על סנוניות שנהרגו בכבישים. למשל, חוקרים מפולין דיווחו על 99 סנוניות הרפתות שהם מצאו הרוגות בכבישים; רובן הגדול של ההרוגות נמצאו בשטח בנוי. במאמר אחר, על תמותת ציפורים בכבישי אירופה, סנונית הרפתות מתבלטת כאחד המינים הנפגעים ביותר, ושיא הקטל בכבישים נרשם באוגוסט. מחקרים שנסקרו באותו מאמר מרמזים שנסיעה במהירות גבוהה פוגעת בציפורים יותר מנסיעה במהירות נמוכה, כצפוי. מנקודת התצפית הצנועה שלי ביבנה, נראה שהסנוניות הצליחו לשרוד בכביש הסמוך בזכות אטיותן של המכוניות הנוסעות כאן – אטיות שמנעה מן הסנוניות הממהרות הפתעות קטלניות בשוליים של מסלול התעופה הישר שלהן.

אז נכון שהכביש הוא מקום מוזר להתמקם בו, ואפשר לטעון שהסנוניות "אשמות" שהן מסתכנות כך. אך אוצר הטבע הזה בחר להתמקם דווקא בכבישים מסוימים בעיר, וזוהי סיבה מצוינת – אחת מני רבות – לנסוע לאט.

אם סנונית או שתיים אימצו את הרחוב שלכם כמסלול ציד, שתפו אותי ואת קוראי הטור הזה! ואולי גם תצליחו לתעד את התופעה בצילום מוצלח יותר מזה שהבאתי כאן, של אחת השכנות שלי בתעופה. אני מבטיח שבמציאות זה הרבה יותר יפה.

נכתב: 19.8.2020. פורסם: אריאל צבל, "זהירות, סנוניות בכביש!" יבנה שלי, 31.8.2020.

מקורות

R. W. Blake, R. Kolotylo, and H. de la Cueva, "Flight Speeds of the Barn Swallow, Hirundo rustica," Canadian Journal of Zoology 68, no. 1 (1990): 1-5, https://doi.org/10.1139/z90-001.

G. Orlowski, "Factors Affecting Road Mortality of the Barn Swallows Hirundo rustica in Farmland," Acta Ornithologica 40 (2005): 117-125.

Johannes Erritzoe, Tomasz D. Mazgajski, and Lukasz Rejt, "Bird Casualties on European Roads — A Review," Acta Ornithologica 38, no. 2 (December 2003): 77-93.

Share