מחלת ניוקאסל חיה ובועטת בשקט

מחלת ניוקאסל הורגת עופות בלולים מבלי שרובנו הגדול שומעים על כך, משום שהיא כמעט שאינה מדבקת לבני-אדם. כמו במקרה של שפעת העופות, גם כאן מדובר במחלה שתובעת המוני קורבנות עקב ציפוף המוני עופות בלולים תעשייתיים, החלשת המערכת החיסונית של העופות ומדיניות ההשמדה שכופים השירותים הווטרינריים. המדובר אפוא ב"סיכון מקצועי" מהותי לתעשייה. הגסיסה מהמחלה עצמה עלולה להימשך כיומיים. אחד התסמינים (שנראה בתמונה המצורפת של CSIRO בגרסה מתונה למדי) הוא סיבוב מעוות של הראש והצוואר.

הדיווח האחרון על המחלה בישראל נרשם לפני מספר ימים באתר בינלאומי של ענף הלול, והוא מתייחס כנראה לחודש אוגוסט. 20 עופות נמצאו מתים, 80 נוספים הומתו כדי למנוע הדבקה נוספת. באופן יחסי, היה זה חודש מוצלח: בדרך-כלל נרשמות בארץ התפרצויות אחדות מדי חודש. לפי דו"ח השירותים הווטרינריים לשנת 2013 (האחרון שמופיע באתר משרד החקלאות), עמ' 171-170:

"עקב החשיבות הכלכלית, נהוג לחסן את הלהקות כנגד שתי המחלות [ניוקאסל ושפעת], ולגבי ND [ניוקאסל] החיסון חובה. למרות זאת, שתי המחלות מתפרצות לעתים קרובות, ביחד או לחוד. במקרה של ND אלים הלהקות מושמדות, מוטל הסגר ייצוא ונגרם נזק כלכלי בסדר גודל של עשרות מיליוני ש"ח, עקב תשלום פיצויים [מכספי הציבור] עבור השמדה ונזקים ישירים למגדלים. כך היה בשנתיים האחרונות בישראל."

לפי אתר משרד החקלאות, הדיווח האחרון של השירותים הווטרינריים לארגון העולמי לבריאות בעלי-חיים נערך ב-19 ביולי והוא מסכם את התפרצויות הנגיף בישראל בין 22.12.2013 ל-7.7.2016. בתקופה זו נרשמו כ-140 התפרצויות של המחלה. 133,1292 עופות מתו ממנה ישירות, ועוד 2,628,884 עופות הושמדו כאמצעי למניעת התפשטות. כל העופות הם תרנגולים בלולים, נוסף על שני בזים אדומים.

מקורות

דיווח אחרון על ישראל

דו"ח השו"ט לשנת 2013

דו"ח השו"ט ל-OIE

מחלת ניוקאסל באתר אנונימוס


פורסם במקור: החברה הרב-מינית: אנשים, חיות אחרות ומה שביניהם (דף פייסבוק), 15.9.2016.
Share