תוכנית 14 השיעורים

קורס "החברה הרב-מינית" במתכונת 14 השיעורים התקיים חמש פעמים בשנים 2013-2011, כקורס חוץ-אקדמי בהפקת זנגביל – מרכז קהילתי לצמחונות, עם שותפים ומארחים שונים, רובם גופים אקדמיים. בקורס במחזוריו השונים השתתפו כ-200 איש.

מתוך עלון הפרסומת לאחד ממחזורי הקורס

הסבר כללי על תוכן הקורס

כשמדברים על "החברה", מי בדיוק נכללים בה? בני-אדם בלבד? אם כך, הכלב או החתול אינם חלק מהחברה גם אם הם חולקים איתי בית, חוויות והרגלים? ומה בעניין הסוס שעובד ברחוב שלי? או התרנגולת שמציעים לי לאכול?

בדרך-כלל שאלות כאלה פשוט לא עולות. לרוב החיות, או אולי אפילו לכולן, אנו רגילים להתייחס בתור טבע שאין לו שום קשר עם החברה, או בתור משהו שמגדלים, מעבדים, קונים, אוכלים, לובשים או חוקרים.

הקורס מציע תפיסה אחרת: הקשר שבין בני-האדם ובין חיות ממינים שונים אינו רק כלכלי, צרכני, מדעי או אקולוגי, אלא הוא בראש ובראשונה קשר חברתי. אומנם בדרך-כלל ללא צל של שוויון, ולעיתים קרובות גם מתוך ניכור וכוחנות קיצוניים – אבל גם קשר כזה הוא קשר חברתי.

איך משפיע רעיון "החברה הרב-מינית" על המשמעות של מושגים יומיומיים? מה הם בעצם, במחשבה מחודשת, שוויון, רגשות, גוף, סביבה, טבע, שליטה, תרבות, זכויות, הבעה, רווחה, חקלאות או תעשייה? בקורס נתמודד עם אתגרים כאלה בעקבות תיאורטיקנים במדעי הרוח והחברה, חוקרים במדעי-החיים, פעילים חברתיים ועוד – שכולם ניסו לבחון באופן ביקורתי גישות שעליהן התחנכו. נקדיש תשומת-לב מיוחדת לתעשיות המזון והלבוש מן החי – מערכות אדירות ממדים שאנו מוקפים בהן בלי לשים לב, עד כדי כך שגם הוגים וחוקרים בקושי התייחסו אליהן. כאשר כל המאמצים האלה לחשוב מחדש יצטברו יחד, הם עשויים לחולל מהפכה בגישה שלנו לתחומים רבים, שחלקם אפילו לא נראים קשורים לחיות.

רשימת השיעורים וקישורים לתקצירים

1. למי קראת פרה?! על רעיונות מהפכניים בחליפה שמרנית

2. ערעור סדרי עולם: מזואולוגיה של תיירים לסוציולוגיה של חתולים

3. פרקליטו של במבי: לדבר בשם מי שלא יכולים לדבר

4. לדבר סוסית ולשמוע תוכית: מה אנחנו יודעים בכלל על חיות?

5. מכונה עם נשמה? בין ביטול הנפש החייתית לבין הכרה בקיומה

6. ערום כמו שועל? הקשר המתעתע שבין האנשה לניצול

7. מי הבוס? מפגני שליטה בחיות – מזירת הקרבות ועד למסעדת הגורמה

8. נימוסי שולחן ונגיסי עוף: המצאת הגועל-נפש וסילוקו משולחן האוכל

9. יחסים אנונימיים: החקלאי האוטומטי והבורג החי שבמכונה

10. כחומר ביד היוצר: המשמעות החברתית של מניפולציות גנטיות

11. הנחת רווחה: מרסנים את תעשיות בעלי-החיים?

12. אכפת לי! מה מניע את ההתנגדות לניצול חיות?

13. על כף המאזניים: השיפוט המוסרי בין בני-אדם לחיות אחרות

14. וגר זאב עם כבש?! קווים לדמותה של אוטופיה רב-מינית

קורסים שהסתיימו

קורס "החברה הרב-מינית – אנשים, חיות אחרות ומה שביניהם," (14 שיעורים), נערך בהפקת זנגביל – מרכז קהילתי לצמחונות, ובשיתוף חיות וחברה – היחידה לחקר יחסי גומלין בין אנשים לבעלי-חיים, אוניברסיטת תל-אביב, בחלל שכור במרכז תל-אביב (מועדון הגדה השמאלית), בין התאריכים 10.6.2013-18.2.2013.

קורס "החברה הרב-מינית – אנשים, חיות אחרות ומה שביניהם," (14 שיעורים), נערך בהפקת זנגביל – מרכז קהילתי לצמחונות, ובשיתוף חיות וחברה – היחידה לחקר יחסי גומלין בין אנשים לבעלי-חיים, אוניברסיטת תל-אביב, באירוח קהילת חיפה של החברה להגנת הטבע, בין התאריכים 1.1.2013-16.10.2012.

קורס "החברה הרב-מינית – אנשים, חיות אחרות ומה שביניהם," (7 שיעורים כפולים), נערך בהפקת זנגביל – מרכז קהילתי לצמחונות, ובשיתוף קמפוס ירוק במכללת אורט בראודה, באירוח מכללת אורט בראודה בכרמיאל, בין התאריכים 6.5.2012-11.3.2012.

קורס "החברה הרב-מינית: דיון ביקורתי ביחסי אדם-חיה," (14 שיעורים), נערך בהפקת זנגביל – מרכז קהילתי לצמחונות, ובשיתוף חיות וחברה – היחידה לחקר יחסי גומלין בין אנשים לבעלי-חיים, אוניברסיטת תל-אביב, באירוח האוניברסיטה העברית בהר הצופים, ירושלים, בין התאריכים 13.2.2012-8.11.2011.

קורס "החברה הרב-מינית: דיון ביקורתי ביחסי אדם-חיה," (14 שיעורים), נערך בהפקת זנגביל – מרכז קהילתי לצמחונות, ובשיתוף חיות וחברה – היחידה לחקר יחסי גומלין בין אנשים לבעלי-חיים, אוניברסיטת תל-אביב, והמכון להיסטוריה ולפילוסופיה של המדעים והרעיונות, אוניברסיטת תל-אביב, באירוח אוניברסיטת תל אביב, בין התאריכים 7.2.2012-14.11.2011.

Share